Fortsätt till huvudinnehåll

Alice i Underlandet på Stadsteatern


Som en kollega uttryckte det efteråt: "Alice rockar fett!". Han syftade då på teaterföreställningen Alice i Underlandet på Stadsteatern i Göteborg som vi precis varit på tillsammans med våra 60 elever, trettio danska och trettio svenska. Våra elever hade väldigt olika förkunskaper: somliga hade läst hela boken på svenska (läs här om vårt arbete med boken) samt delar på engelska medan andra hade läst endast utvalda delar ur svenska översättningen. Ytterligare några - de danska gymnasieeleverna som har varit här den här veckan som en del av ett NordPlus-projekt - hade läst något enstaka kapitel ur boken på engelska, då som en del av ett fantasymoment. Ändå föreföll det samlade omdömet då vi sent igår kväll stod och väntade på vår buss vid Götaplatsen generellt gå i termer av "galet", "roligt", "fantastiskt" (enstaka kanske inte tyckte det var deras cup of tea men dem har jag inte hunnit träffa på än).

Mitt eget intryck var att detta utan tvekan var den häftigaste teaterupplevelsen jag haft hittills. Kanske i synnerhet när man nördat ner sig i boken (svenska + engelska förlagan) kan man bättre läsa av hur regissören Anna Pettersson med crew ansträngt sig att tolka och transponera Lewis Carrolls 1865-års skapelse till en svensk kontext 2016. Men även om man inte gjort detta kan man lik de danske eleverna som med all säkerhet måste ha missat en och annan fyndighet i dialogerna ta in den storvulna multimediashowen och de ironiska karaktärerna, och  har man dessutom svenska som modersmål förstår man givetvis mycket mer än så.

På tal om den språkliga dräkten frågade ändå en av de danska eleverna mig i pausen om inte ett tema handlade om "selviscenesättelse", och där träffade hon ju faktiskt alldeles rätt. Att döma av samtalet i bussen på vägen hem till Trollhättan efteråt hade mina danska kolleger som följt med sina elever hit uppenbarligen uppfattat mängder av nyanser även i själva språket. Detta gällde tydligen även Cheshirekattens interngöteborgska gliring om "stockholmarna som kommer hit och tar alla våra huvudroller".

Mina egna favoriter i föreställningen var möjligen dels Kålmaskens påtända "Who are you?"-monologen, dels det helgalna Monty Python-aktiga "Mad tea-party" (med alla dess självrefererande brittiska nonsensspråklekar) samt den stora rättegången på slutet med dess parodi på Makten. Fast sedan var det ju även Cheshirekatten med dess ironiska och uttråkade "mjau" - hur ska man kunna välja ut den bästa scenen när så mycket är så bra?


En tokig tebjudning - med betoning på tokig

Obs! Se trailern till föreställningen HÄR!

Kommentarer

Mest lästa inlägg

De/Dem/Det/Dom?

Den absolut hetaste frågan just nu bland språkvetare i svenska sägs vara frågan om huruvida ”de”/”dem” bör slopas till fördel för ”dom”. Vi säger ”dom” – varför då insistera på en distinktion i skriftspråket som bara vållar en massa problem för väldigt många människor? Varfor inte "Dom tycker att …”, ”Han gav dom ...”? - och varför inte också "dom små barnen", även om detta i grammatiskt avseende är en lite annan fråga? (En variant är då somliga istället förespråkar ett generellt införande av "de"). I min egenskap som gymnasielärare lutar jag på pragmatiska grunder allt mer åt att någonting dramatiskt borde göras. Fast jag är inte säker på vad

Eller jo, det kanske jag är ändå.

Det finns språkvetare som sökt undanröja alla motargument till införandet av en generell ”superform” (”dom” eller ”de”). En av dessa är Lisa Holm, professor i svenska språket vid Lunds universitet, som i debattartikeln ”Skriftspråket redo för att införa ”dom” betonar att vi inte egentlig…

Grammatik, alltså

I Svenska 2 ingår det sedan 2011 att eleverna ska kunna göra grammatiska analyser. För betyget A:
"Eleven kan med god precision utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser, fraser och ord i svenska språket är uppbyggda och samspelar med varandra i grammatiken." Många av oss svensklärare brottas nog med detta, och vi upplever att många elever har svårt att tillägna sig själva metaspråket. Jag själv undervisar i två parallellklasser på Ekonomiprogrammet och vi gjorde ett tappert försök i höstas, fast det blev i ärlighetens namn inte så som jag hoppats. Nu gör vi ett nytt försök.

Idag blev det genomgång, det vill säga repetition av det vi pratade om i höstas. I morgon blir det skrivning. De som inte var där (av någon anledning 2/3 av klassen) får titta på filmen, och de som var där får gärna titta på den igen. Genomgången gällde:

Utbyggda nominalfraserHuvud- och bisatserFundament
En av eleverna som inte gärna brukar uppskatta att jag filmar deras muntliga framtr…

"En kollega tänker till" (10)

Kombinationen nitiskhet och ordvitsar är Gunnar Albertsson i ett nötskal: nitiskhet vad gäller skolans uppdrag, ordvitsar vad gäller det mesta. Möt byggnadsarbetaren som sadlade om till yrkeslärare och numera fått ett uppdrag som förstelärare.


Gunnar, vad ser du som kärnan i ditt uppdrag som lärare? 
Vi har flera viktiga uppdrag men ett av de viktigaste är att medverka så att eleven utvecklar ett demokratiskt förhållningssätt. Detta kräver att även jag besitter dessa kunskaper och har förmågan att förmedla dem.

Det pratas ofta om att vi ska ge eleverna social kompetens så att de fungerar bra med andra människor, men detta ställer även krav på att de har något att berätta om. De behöver kunskaper inom många olika områden, som de idag kanske inte ser någon nytta med. Ett av våra viktiga uppdrag blir därför att motivera eleverna och få dem att förstå utbildningens betydelse för deras egen framtid.

Sedan får man inte glömma att mina elever sökt sig till bygg- och anläggningsprogrammet för …