Fortsätt till huvudinnehåll

"It´s gibberish!"

Repliken som yttras av Hugh Laurie i rollen som Shakespeare i den kända Hamlet-sketchen kommer från hjärtat. Ställd inför kravet av sin chef (spelas av Rowan Atkinson) att korta ner den något väl mångordiga monologen av Hamlet blir det skarpt läge. Efter en stunds förhandlande blir det en kompromiss:"To be or not to be, that is the question". "Shakespeare" tycker inte egentligen att man kan säga så alls men tvingas kapitulera då han får det påpekad för sig att det inte funkar med en fem timmar lång föreställning: det är ändå vålnaden som utgör dragplåstret för den breda publiken:





Vi läser Hamlet i en åk 3 och frossar i metaforer och bevingade ord (Britt G. Hallqvists översättning). Man får inte ha för bråttom när man läser Hamlet, för då blir man bara stressad och irriterad: varför all denna mångordighet?

Själva mångordigheten utgör dock i sig föremål för Shakespeares ironi, och man kan tänka sig att han ändå i verkligheten ständigt tvingat sig själv - och tvingats - kondensera, förtäta och förstärka språket, varje ord, varje fras och varje mening. Allt för att skapa maximal verkan och dramatisk effekt. Det förekommer ett flertal metakommentarer i pjäsen då man kan utläsa Shakespeares egna tankar kring teaterns roll och uttryck. Som ett exempel på en sådan ironisk gliring till sin samtids ordmånglare får Ofelias far, Polonius, i samtal med kungen och drottningen leverera följande ordsvall: 
"Min furste och min fru, att nu förklara vad majestät är, och vad plikt betyder, och varför dag är dag och natt är natt, och tid är tid, det vore ju att slösa med dag och natt och tid, och eftersom koncentration är talekonstens själ och långa fraser bara pynt på kroppen, ska jag bli kort. Er ädle son är galen. Ja, galen sa jag, för vad är symtomet på äkta galenskap, om inte just att man är galen? Nå, nu räcker det!"
Och ja, det gör det ju verkligen. Inte konstigt att Shakespeare låter drottningen svara:
"Mer saklighet och mindre retorik!"
Jag bara undrar: går det att läsa sånt här utan att dra på smilbanden?


Jag undrar även om inte också det bland annat var detta som Tegnér syftade till med de välkända orden att "det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta"?

Inte konstigt att Shakespeare sägs vara en man för alla tider.




Kommentarer